fbpx
Ne glede kakšne vrste literature berete, si morda lahko s spodnjimi nasveti pomagate lažje in hitreje osvojiti osrednje sporočilo besedila.
 
1. Osredotočite se
Preberite naslednji stavek: »Večerja sem to besedelio berz težav perbral.« Je stavek ob branju razumljiv? Naši možgani sami dojemajo pomen besed in tvorijo smiseln stavek. Podobno je pri hitrem branju, kjer se v stavku osredotočate samo na pomembne besede in dovolite možganom, da sami dodajo manjkajoče informacije.
 
2. Preberite prvo in zadnjo poved stavka
Vsak stavek se začne z uvodom v temo in napovedjo, o čem bo pisalo v odstavku. Prav tako je v zadnji povedi zaključek ugotovljenega. Povsod, kjer smo s temo že seznanjeni, lahko uporabimo ta način in ugotovimo pomen prebranega odstavka.
 
3. Pred branjem si zastavite vprašanja
Ta način uporablja zelo veliko učiteljev, ki želijo izboljšati bralno razumevanje. Je odlična možnost za hitro branje, saj bodo možgani pozorni na koristne podatke.
 
4. Uporabite kazalec
Sledite besedilu s kazalcem, tako kot smo to počeli v šoli. Stopnjujte hitrost premikanja kazalca in besedilo boste brali hitreje. S tem načinom boste tudi bolj osredotočeni na branje. Meni ta način branja najbolj ustreza.
 
Poskusite še vi in prijetno branje želim.
 
Jasmina Spahalić,
umetnost besede, s. p.