fbpx

Knjiga Znanje je v tebi, je kot priročnik, saj vsebuje praktične vaje in rešitve za vsak dan, ko se nam porajajo številna vprašanja o počutju in delovanju. Skozi vsebino prejmemo koristne nasvete o tem, kdo sploh smo, kaj in kdo je naš ego, predvsem pa o koristnosti preprostega načina življenja.

Avtor, Ivan Bavčević, ki ga številni zagotovo že poznate, je učitelj zavedanja in duhovnih ved, terapevt, predavatelj in pisec. Njegove delavnice doma in po svetu je že obiskalo nekaj tisoč ljudi in posveča se svojemu poslanstvu – prebujanju človekove zavesti in širi nauk o prirojeni sposobnosti vsakega posameznika, da lahko živi uspešno, srečno in zadovoljno.

Ravno ta nauk, znanje in izkušnje podaja bralcu na preprost in zanimiv način, s številnimi nasveti in vajami. Od nas je odvisno, ali jih bomo upoštevali in izbrali. Tako kot zapiše: »Življenje od tebe hoče, da občutiš posledice lastne izbire – to je vse, kar življenje zahteva od tebe. Ni pravil, ni zakonov, ni dobrega in zlega.« Postavi nas pred dejstvo razmišljanja in zavedanja notranjih občutij ter pogleda na zunanji svet, kjer vladajo razklanost in različna mišljenja o dobrem in zlem.

Ko smo na razpotju odločitev v življenju, nam avtor prizna: »Življenju je vseeno, kaj si izbral, kaj dela tvoja osebnost z imenom in priimkom, zaradi česa trpi, na kaj je ponosna, kakšno zgodovino ima in kakšna pričakovanja. Življenje od tebe zahteva le, da se zaveš, da si vse to izbral sam. Da to občutiš in si pripravljen nositi posledice. Kajti šele ko se tega zaveš, se ti posveti tudi, da samo ti lahko kaj spremeniš.«

Ravno takrat, ko se počutimo »za nič«, ko napade depresija ali slabo počutje, se je treba zavedati, da je to igra ega, ki druge krivi za lasten propad. V tem trenutku je pomembna odločitev, da bomo ravnali drugače in se zavedali trenutka, ki velja zdaj - to je zavest. Pomembno se je zavedati življenja in tega, da je vse le igra, zato si ničesar ne ženimo k srcu. Prepusti se toku, dopustimo življenju, da nam prinese rešitev.

Vzemite knjigo v reke, odprite jo čisto naključno in prejeli boste odgovor na zastavljeno vprašanje, dobili boste praktične napotke za vsak dan posebej. Knjigo lahko najdete, tako kot sem jo jaz, v založbi Chiara. Ker je knjiga popolnoma nova in vsebina tako zanimiva, si hitro zagotovite svojo.

Jasmina Spahalić,

Umetnost besede, s. p.