fbpx

Za knjigo Zlata zrna ali sporočila obstoja, lahko uporabimo besedno zvezo večna knjiga. Ne glede na počutje nam pomaga sprevideti določene »resnice«. Predvsem je pa zanimiva, ker jo lahko začnemo brati na kateri koli strani in vsaka nam bo podala posebno sporočilo.

Osho je o svojem delu dejal, da pomaga ustvariti razmere za rojstvo nove vrste človeškega bitja. Znan je tudi po svojem revolucionarnem prispevku k znanosti notranje preobrazbe. Njegov pristop k meditaciji namreč priznava pospešeni ritem sodobnega življenja. Njegove »edinstvene aktivne meditacije« so zasnovane tako, da najprej sprostijo nakopičen stres iz telesa in uma, nato pa uporabnik lažje doživi sproščeno stanje meditacije brez misli. No, toliko o avtorju, osredinimo se na knjigo Zlata zrna.

Avtor poroča, da je vse, kar imamo, natančno ta trenutek, zato naj ne odlašamo več. Obstoj in mi smo sami sebi dovolj. S svojimi zapisi spodbuja k celosti bivanja, bolj intenzivno in zlato. Zelo nazorno izpostavi sojenje mišljenja ljudi, kaj je prav in kaj narobe. Naj ne počnemo tega, in poda primerjavo cveta, ki ga ne bi bilo, če ne bi bilo trnja, saj ga ta varuje. Cvet ni nič boljši in trn ni tam zgolj zato, ker je to nujno, temveč sta oba popolnoma sprejeta. In takšen bi moral biti tudi naš pristop k lastnemu življenju.

Sam zapiše: »Ne poskušam vam podajati idealov, da bi morali postati to ali ono. Poskušam vam samo pomagati do uvida, da že ste tisto, kar morate postati.« (str. 159)

Avtor odpre vsa vrata človeškega obstoja, dotika se družbenih norm, načina življenja in predvsem »zdravja uma«. Zapiše tudi: »Povsod po svetu so že poskusili, da bi ustvarili skladno človeško družbo, vendar so vsi spodleteli iz preprostega razloga, ker se nihče ni ukvarjal s tem, zakaj družba ni skladna že po naravi. Ni skladna, ker je vsak posameznik v sebi razdvojen, njegova razklanost pa se projicira na družbo …« (str. 141)

Skozi zapise podaja nauke, ob katerih se bralci zamislimo – nimamo veliko časa, veliko energije, ki bi jo lahko zapravljali. Nimamo časa za žalost, jezo, sovraštvo in ljubosumje. Uporabimo energijo za ljubezen, prijateljstvo … vse je v naših rokah.

Zagotovo vas je nekaj teh vrstic spodbudilo k branju, zato posezite po knjigi zlatih zrn modrosti. Najdete jo v številnih založbah, jaz sem jo našla v založbi Chiara.

Uredniški in lektorski pozdrav,

Umetnost besede, Jasmina Spahalić, s. p.