fbpx

Je mladinski ljubezenski roman, ki odraslemu bralcu »odpre oči« kako videti svet drugače – z mladimi očmi, čistostjo in nedolžnostjo. Kako prisluhniti mladim in njihovim pogledom v prihodnost. Je roman, ki prepleta preteklost, sedanjost in prihodnost s fantazijskim svetom posameznika.

 V zgodbi, ki jo mojstrsko zapiše Elara Udvanc, spretno prepleta odkrivanje ljubezenskih čustev, notranjih moči ob izgubi ljubljene osebe, osebno rast in razumevanje sveta. Lahko bi zapisali, da je to zgodba o odraščanju in razvojnem procesu. Predvsem pa sprejemanju s hvaležnostjo kot priložnost za rast.

Skozi protagoniste nam prikaže močno sporočilo ljubezni in hrkati življenja. Življenje kot hrepenenje samo, hrepenenje po tem, kar smo, da bi doživeli polnost ljubezni in prijateljstva.

Roman Elare Udvanc podaja nova razmišljanja in spoznanja. Spoznanje, da je angelom treba pripraviti pot, nato se lahko spustijo k ljudem. Torej, mi smo tisti, ki lahko s svojo notranjo umirjenostjo prisluhnemo tem bitjem, ki nam prinašajo pomembna sporočila, in ki nas vodijo po poti usode ter spoznanja lastnega obstoja. Vse to pa prepleta s pomenom ljubezni – sprva ljubezni do sebe nato do drugega. Na koncu zaupa sebi, verjame vase in obrne nov list v knjigi življenja s spoznanjem, da vse, kar potrebujemo, nosimo s seboj. Samo začeti moramo odkrivati dragocenosti, ki jih nosimo v srcu.

Razmišljanje mlade pisateljice skozi zgodbo je dragoceno spoznanje za celotno generacijo mladih, ki stopajo po poteh odkrivanja sebe in svojih življenjskih poti. Tovrstne zgodbe so lahko spodbuda za nadaljnji razvoj in pogled vase.

Samo izrazoslovje je bogato in na trenutke pozitivno preseneča nad razvojem jezikovnega izražanja ter prepletanjem pomena podajanja besed. »Pustim, da moja pljuča napoji vonj po drevesih, vonj po vodi in naravi, vonj po svobodi. Pustim, da bela obleka plapola v toplem poletnem vetriču in pustim, da mi toplo sonce greje kožo ter objema dušo.«

Tako kot simbolizira bela barva čistost, nedolžnost, dokončnost in ne nazadnje odpira nove začetke, prebuja odprtost in rast, takšen je tudi roman Elare Udvanc. Prepričana sem, da nam bo mlada pisateljica kmalu postregla z novim razmišljanjem, nad katerim se bomo lahko globlje zamislili.

Naj bo tovrstni roman spodbuda vsem nam.

p.s. Roman prodaja založba Primus.

Uredniški in lektorski pozdrav, Jasmina Spahalić, Umetnost besede, s. p.